About Me

Tässä blogissa haluan kuvailla millaisia erilaisia rooleja viinit näyttelevät elämässäni. Aivan pääroolia ne eivät ole saaneet, mutta useita merkittäviä sivurooleja kylläkin, koska viini hyvän ruuan seurana on hyvin tärkeä kokonaisuus minulle. Sommelier- opintojen kautta opin ymmärtämään ja arvostamaan viinien valmistukseen liittyvää työtä, ja ennen kaikkea minulle avautui viinien tuoksujen ja makujen monipuolinen maailma. Sommelier-kurssin aikana aistini heräsivät unestaan, ja usein vertaankin, että viinien ansiosta olen havahtunut uuteen rikkaampaan maailmaan, vähän kuin sukeltaessa tutustuu värikkääseen vedenalaiseen maailmaan, mitä aikaisemmin oli vain ihaillut pinnalta.

Viinit ovat minulle kokonaisvaltainen kokemus, enkä ole kiinnostunut pelkästään viinien maistelusta, vaan haluan tutustua myös viinien kasvu- ja valmistusympäristöön, jonka vuoksi vierailen mahdollisimman usein viinitiloilla. Viinitiloilla vieraillessa oppii aina uutta mitä kirjoista ei voi lukea, ja tilalta ostettu viini maistuu paremmalta kun on nähnyt luonnonolosuhteet missä viini on kasvanut, ja tutustunut viinintuottajiin.

Mietin miten minun pitäisi kuvata viinejä ja millä terminologialla. Pitäisikö minun kääntää ja käyttää Italiassa oppimaani sommelier-sanastoa, joka tosin saattaa olla vieras ja liiankin tekninen suomeksi. Suomessa käytetty termistö puolestaan tuntuu itselle vieraalta, siltä Italiassa ei esim. kuvailla viinejä kuiva- puolikuiva asteikolla. Olen käynyt myös kurssin, jossa opiskelimme miten englanniksi kuvaillaan viinejä, mikä poikkesi aika lailla italialaisesta viinien kuvailusta, ja vaikutti jopa yliampuvalta. Päätin kuitenkin käyttää jotain välimuotoa, ja enkä keskittyä yksinomaan viinien kuvailuun vaan niiden ympärillä tapahtuvaan elämään.

Haluan korostaa myös sitä, että blogissa käsittelen omia henkilökohtaisia näkemyksiä, makumieltymyksiä ja ajatuksia, joiden ei pidä olettaa esittävän totuuksia ja viinien tietoteoriaa. Ja kuten aina, tärkeää on myös muistaa, ettei makumieltymyksistä pidä eikä voi kiistellä.

Viinit ja viinimatkailu on yhteinen harrastus italialaisen mieheni kanssa, jonka seuraa minua mielellään viinitiloille ja viinienmaisteluun. Joskus, vähän vähemmän innokkaana mukaamme lähtee brasilialainen esiteinityttäremme, mutta joka on alkanut ymmärtämään, että näillä retkillä on omat hyvät puolensa. Toisinaan, mikä parasta maistelen viinejä yhdessä ystävien kanssa, ja monta hyvää ystävää olenkin saanut viinien kautta, sillä viini sitoo ihmisiä yhteen luoden mielekästä yhteisöllisyyttä.

Blogiani ja viiniaiheisia päivityksiä voi seurata myös FB:ssa

https://www.facebook.com/sannakristiina.salo.9

NOI-lehdessä lisää: https://www.noi-lehti.fi/italia/syvenna-rakkauttasi-italiaan-viineilla/

Tervetuloa siis minun viinimaailmaani.