Bolognan kukkuloiden uudet ja vanhat viinit

Tänä viikonloppuna oli viinitilojen keväinen Cantine Aperte– tapahtuma (eli viinitilojen avointen ovien päivät). Meillä ei ollut kuitenkaan intoa lähteä kauas (viime vuonna olimme Piemontessa), joten ajattelin, että korjaisin vääryyden, jota olen tehnyt omalle kotimaakunnalleni Emilia Romagnalle, ja kertoisin sen viineistä, ja tarkemmin Bolognan alueen viineistä.

Emilia Romagnan alueella sijaitsee monta viinialuetta Piacenzasta lähtien Riminille asti, eli kerrottavaa olisi paljonkin. Kuitenkin tähän mennessä olen ohittanut oman asuinpaikkani viinit kahdesta syystä. Yksi syy on se, että varsinkin Emilian alue on kuuluisa Lambruscosta, joka ei ole suosikki viinini. Toinen syy on kenties se, että oman alueeni viineistä puuttuu eksotiikka koska ne ovat liiankin tuttuja.

Mutta Emilia-Romagnassa valmistetaan toki paljon muitakin viinejä kuin Lambruscoa. Bolognan kukkuloiden ominainen viini on Pignoletto, joka on lähisukua Grechetto Gentile -viinirypäleelle. Pignolettolla on erityinen aromi ja maku, ja omasta mielestäni Pignoletto on raikas ja hyväntuulinen valkoviini. Alueella viljellään Pignoletton lisäksi, Trebbianoa, ja kansainvälisiä rypälelajikkeita kuten Chardonnayta ja Sauvignonea. Punaviineistä alueella viljellään Cabernet Sauvignonia, ja myös Barberaa. Cabernet Savignon on minulle tuttu viini, johon olen mieltynyt viime aikoina. Se on yksinkertainen, mutta rehellinen ja suoraselkäinen punaviini.

Päätimme lähteä Bolognan kukkuloille (Colli Bolognesi), tarkemmin Zola Predosan alueelle tietystä syystä.

Minä tapasin vuonna -97 mieheni Napolissa, mutta hän ei enää silloin asunut Napolissa vaan minä. Minä olin tuolloin Eramus-vaihdossa Napolissa. Mieheni asui sen sijaan Bolognassa asuttuaan vuosia Pariisissa, ja hänen vuokseen muutin Bolognaan kesken opiskeluvuotta. Asuttuamme aikamme Bolognan keskustassa, muutimme maalle Zola Predosaan. Täten Zola Predosa oli meille tuttua aluetta. Kyseessä oli siis myös matka omaan menneisyyteemme, ja päätimme näyttää tyttärellemme missä olimme tuolloin asuneet.

Muistan joskus aikoinani käyneeni alueen viinitiloilla, kun Cantine Aperte-tapahtuma oli järjestetty, ja silloin tunnelma oli ollut loistava, lähes kaikille viinitiloille oli päässyt maistamaan viinejä, ja viinitiloilla oli ollut suorastaan tungosta. Olinkin hieman pettynyt, kun näin, että alueella oli vain kaksi viinitilaa auki, mutta parempi sekin kuin ei mitään. Enkä olisi nyt jaksanutkaan henkisesti hulinaa ja ihmisjoukkoja.

Kun saavuimme ensimmäiselle Maneresin-viinitilalle, ensimmäiset sadepisarat osuivat maahan ja ukkonen jyrisi jossain. Aina ei siis aurinko paista Italiassa, mutta viileys oli minulle tervetullut viikon helteiden jälkeen. Manaresi oli kuitenkin varautunut tilanteeseen järjestelemällä viininmaistelun sisätiloissa. Jälleen kerran huomasin, kuinka paljon juuri nuorisoa oli liikkeellä viinitilalla. Aivan varmasti kyse on hauskanpidosta, mutta kyllähän siinä samalla oppii tuntemaan myös viinejä.

Manaresin-viinitila https://www.manaresi.net/en/ on yksi tunnetuimmista viinitiloista Colli Bolognesi/ Zola Predosan alueella. Kyseessä on suhteellisen nuori viinitila, joka on perustettu vuonna 1986, kun Agostoni-Manaresin perhe muutti Bolognasta Zola Predosan Bella Vista -kukkuloille.

Varsinainen viiniviljely alkoi kuitenkin vasta vuonna 2006, jolloin Manaresin perheen aikuiset lapset Donatella ja Daniele Agostoni ryhtyivät toteuttamaan täysmittaisesti viininvalmistusta. Vuosina 2008-2009 uusittiin tilan viinitarhat maaperän ja ilmasto-ominaisuuksien huolellisen analyysin jälkeen. Varsinainen viinien tuotanto alkoi vuonna 2009, ja vuonna 2010 pullotettiin ensimmäiset viinit myyntiin.  

Donatella Manaresi on kuuluisan Bolognalaisen taiteilijan Paolo Manaresin tytär.

Tilan viineistä maistelimme DOCG Colli Bolognesi Pignoletto – frizzante ja DOC Colli Bolognesi Pignoletto Superiore Classico. Vaikka olin suunnitellut juuri Pignoletto viinien ostamista, nämä kaksi eivät kuitenkaan vakuuttaneet. Ehkä viinit olivat liian työstettyjä, ja Pignoletto rypäleen rakenne ei ole tarpeeksi monimuotoinen, jotta siitä saisi valmistettua suurenluokan viinejä. En tiedä, mutta olen mieltynyt tuttuun yksinkertaiseen Pignolettoon, joka on helppo kesäinen juoma esimerkiksi pizzan kanssa. Sen sijaan tilan viini nimeltä ”Duesettanta”Colli Bolognesi doc Bologna Bianco, joka oli valmistettu kolmesta eri viinirypäleestä (Sauvignon, Chardonnay e Grechetto Gentile) oli oikein miellyttävä niin tuoksuiltaan kuin rakenteeltaan, ja olinkin sen edessä täysin myyty. Tilan uutuus Rosé viini Emilia IGT Rosato 2020 oli myös yllättävän monimuotoinen sekä aromeiltaan että suussa.

Aikomukseni ei ollut maistaa tilan punaviinejä, ja jätinkin tilan Merlot ja Cabernet Sauvignon- viinit väliin, mutta olin kuitenkin utelias maistamaan tilan Barbera-viiniä nimeltään ”Flora Italica”- Colli Bolognesi DOC Barbera, joka yllätti minut pehmeydellään, mutta ollen silti vakuuttava rakenteeltaan, ja aromeiltaan.

Mukaamme lähti siis laatikollinen viiniä ja minä ihailin kauniita vehreitä Bolognan kukkuloita, jotka sateessa olivat tavallistakin vihreämpiä. Koko viinitilavierailun ajan teinimme oli nukkunut autossa koiramme kanssa. Edes ukkosen jyrinä ei ollut herättänyt heitä meidän ihmeeksemme. Ilmeisesti loppukiri koulussa on todella väsyttävää.

Seuraava viinitila, joka oli auki yleisölle, oli nimeltään Terre Rosse Vallania https://vignetoterrerosse.com/ Tämä viinitila olikin mielenkiintoinen tapaus, sillä kyseessä oli alueen ensimmäisiä viinitiloja ja perustettu vuonna 1961. Tilan perustaja Enrico Vallania oli tuonut matkoiltaan Ranskasta viiniköynnöksiä ja klooneja Alppien takaa, ja alkoi tehdä alueella kokeilua miten ne menestyisivät Bolognan kukkuloiden ilmastossa ja maaperässä. Viinitilaa pyöritti Vallanian perhe vuoteen 2020 asti, jolloin sen ottivat haltuunsa kaksi nuorta viinintekijää, jotka pyrkivät modernisoimaan viinintuotantoa. Tila kattoi 22 hehtaaria viinitarhoja, ja tilalla viljeltiin alueelle tyypillisiä viinirypäleitä kuten Chardonnay-, Sauvignon, Pignoletto-, Merlot, sekä- ja Cabernet Sauvignon-viinejä-

Mielenkiintoiseksi viinitilan teki juuri tämä vaihdos, ja nuorten herrojen into modernisoida viinitilaa. Toinen heistä piti aluksi lyhyen kierroksen viinitilalla, ja viiniköynnöksien keskellä, ja kertoi ajatuksiaan tilasta ja sen uudistamisesta. Jälleen kerran muu yleisö oli lähinnä nuorisoa. Aivan tyhjästä nuoret herrat eivät olleet aloittamassa viinin valmistusta, sillä heillä oli jo kokemusta viinitilalla työskentelystä. Tämän jälkeen siirryimme maistelemaan tilan viinejä.

Aivan ensimmäiseksi maistoimme tilan Metodo Classicolla valmistettua ( Kts. blogini https://httsviiniitalia.home.blog/2019/09/16/franciacorta-is-the-new-black/) kuohuviiniä nimeltään 995 Pignoletto DOC Spumante Dosaggio zero, joka on valmistettu valituista 100% Pignoletto-rypäleistä. Tämä oli siis viinitilan uutuus. Kuohuviini oli toimiva, hapokkuus ja tuoksut kohdillaan samoin kuin kuplat nousivat kauniisti, mutta kuohuviini ei ollut mitenkään erityinen. Mielessäni heräsi jälleen kysymys, miksi he valmistivat sitä, sillä viini ei voisi kilpailla Francia Cortan kuohuviinien kanssa tai muiden kuohuviinien kanssa, joilla on jo valmis brändi. Saman kysymyksen olen jo tehnyt monta kertaa aiemmin, sillä niin useat viinitilat ovat alkaneet valmistamaan kuohuviiniä Metodo Classicolla. Jatkan siis ihmettelyä miksi investoida niin paljon aikaa ja rahaa viiniin, joka ei ole lopulta yllä muiden laadukkaiden kuohuviinien tasolle. Mutta toki viinienvalmistuskin on bussinestä, ja tässä nähdään miten markkinat määräävät myös mitä viinejä syntyyn maailmaan.

Toinen tilan uutuus oli Perditempo Bianco, joka oli blend viini Chardonnaystä ja Sauvignosta, ja jossa osa Chardonnaystä oli kypsynyt tammitynnyrissä. Viini ei ollut kuitenkaan kovin ihmeellinen. Savignon rypäleen tuoksu peitti Chardonayn tuoksun, ja tammitynnyrin aromi viinissä hukkui Chardonnayn raikkauteen. Viini olikin mielestäni täysin ilman identiteettiä, ja en ymmärtänyt miksi he valmistivat viiniä, sillä sen valmistaminen vaati kuitenkin paljon aikaa ja energiaa.

Sen sijaan tilan perinteiset viinit yllättivät minut positiivisesti. Perditempo-etiketillä valmistettu Perditempo Frizzante DOC (Pignoletto 100%), jonka käyminen tapahtui terästankeissa oli raikas ja kevyt kuohuviini, juuri sellainen johon olen mieltynyt.

Kysyin syytä Perditempo-etiketille (käännettäköön perditempo tässä suomeksi ajanhukaksi) ja vastaus oli, että Perditempo nimi tulee siitä, että viinien nautiskelu on parasta ajantuhlausta mitä on. Olen samaa mieltä, ja Perditempo-etiketti saikin uuden vivahteen.

Oli jo lähes tulkoon aika varma, että tilan viinit olisivat pettymys, mutta onneksi olin väärässä. Minut yllätti tilan Sauvignon ja Merlot-viinit. Terre Rossen 100% Sauvignon rypäleistä valmistettu Vite Piccole oli vihertävän raikas ja tuoksu Sauvignonille tyypillinen, muttei ei liian pistävä. Minulle, Savignon-viinien ystävälle, viini oli siis oikein ihastuttava tuttavuus.

Mutta varsinaisen yllätyksen koin tilan Perditempo-etiketillä valmistetun Merlot-viinin kohdalla. Minä olen jo pitkään ollut sitä mieltä, etten pidä Merlot-viinistä. Se on mielestäni ollut mitäänsanomaton rypäle, joka sopii lähinnä blend-viineihin. Tämän mainitsin jo kun viiniä kaadettiin lasiini, mutta totesin myös, että olin valmis muuttamaan mielipiteeni, jos löydän miellyttävän Merlot-viinin. Ja totta totisesti, Terre Rosse-tilan Merlot teki tämän ihmeen. Heidän Merlot-viinillä oli luonnetta ja rakennetta, siinä oli mineraalisuutta, ja miellyttäviä tanniineja, ja tuoksu oli sopivasti kukkainen. Minä olen aina todennut, että olen valmis muuttamaan mielipiteeni, jos siihen tulee vain tilaisuus. Vain tylsät ihmiset ovat aina samaa mieltä.

Yhteenvetona voisi todeta, että perinteiset Terre Rosse- viinitilan viinit olivat niitä parhaita, ja poikien tuomat uudistukset eivät nyt ainakaan minuun tehneet suurta vaikutusta. Saman totesivat pöydässämme olleet kaksi herraa, jotka tunsivat minua paremmin alueen viinit. Mukaamme lähti muutama pullo Sauvignon ja tietenkin Merlot-viiniä.

Mutta kaiken kaikkiaan miellyttävä ja mielenkiintoinen tilaisuus, ja saimme myös syödäksemme Emilia- Romagnan alueelle tyypillisiä tigelle-leipiä ja eri lihaleikkeleitä viinin maistelun yhteydessä. Viinimaistelun ajan tyttäremme pitikin huolta, että sai myös syödäkseen. Koira teki puolestaan ystävyyttä kaikkien kanssa.

Ennen kotiin lähtöä päätimme käydä katsomassa aluetta, jossa olimme asuneet aikaisemmin. Ilokseni entisen talomme pihalle istuttamani sypressit olivat kasvaneet isoiksi ja sopivat hyvin maisemaan. Hetken tunsinkin nostalgiaa entiseen kotiimme. Sen jälkeen päätimme käydä syömässä, ja löysimmekin meidän vakiravintolan, mutta voi kauhistus, siellä omistajuus oli vaihtunut ja söimme todella huonosti, mikä on harvinaista Bolognan seudulla, tai oikeastaan koko Italiassa. No tämän jälkeen päätimme käydä vielä tutussa jätskipaikassa, mutta sielläkään jäätelö ei ollut niin hyvää kuin muistin. Se siitä nostalgiasta sitten, ja palasimme kotiin, joka loppujen lopuksi on paras paikka maailmassa.

Mutta tervetuloa Bolognaan. Finnair lentää suoraan Bolognaan ainakin tämän kesän, ja Bologna on aivan mahtava energinen kaupunki punaisine rakennuksineen, katettuine porttikäytävinään, ja aperitiivi-baareineen. Bologna on mukava modernin ja keskiajan sekamelska, jossa paljon nähtävää. Vielä kymmenen vuotta sitten turistit eksyivät harvoin Bolognaan, mutta nykyään turismi on kasvanut ja sen mukana turistien palvelut, kuten klassillinen kaksikerroksisen bussituristikierros.

Bolognasta käsin järjestetään myös retkiä viinitiloihin Zola Predosan alueelle, kuten myös muualle. https://www.winedering.com/it/wine-tourism_provincia-di-bologna_g3181927_ta10_wine-tastings

Sen sijaan jos on autolla Bolognassa liikkeellä tässä muutama linkki Bolognan kukkuloiden viinitiloille.

https://www.orodidiamanti.it

homepage

Ja eipä Bolognasta ole kauhean kaukana Ferrarin tehdas (entinen työpaikkani) ja museo, ja alueella saattaakin usein nähdä Ferrarien ajelevan ja kuulla varsinkin niiden pörinän.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.