Amarone, talvisen iltapäivän täydellinen viini

Joskus mietin pitäisikö Italiaviinilasissa-blogissa olla alaotsikko, joka kuuluisi jotenkin näin: Älä harrasta viinimatkailu kuten minä! Jälleen kerran tämän kuukauden viinitilamatkailua oli täysin improvisoitu.

Itseasiassa olin jo luovuttanut ajatuksesta, että kävisin viinitiloilla tässä kuussa, vaikka siihen oli varsin pätevä syy. Mieheni firma on tavallisesti antanut asiakkailleen ja työntekijöilleen viiniä joululahjaksi, mikä tarkoitti viinitilalla vierailua. Mutta pari viikkoa sitten appiukkoni perheineen saapui lääkärikäynnille Napolista meille Reggio Emiliaan selkäongelmien vuoksi, kun hänen vatsahaavansa puhkesi ja hänet vietiin kiireesti ambulanssilla sairaalaan ja leikkaussaliin. Muutaman päivän hänen tilansa oli kriittinen, mutta parhaillaan hän toipuu reippaasti sairaalassa. Aika hyvin yli 80-vuotiaalta diabeetikolta. Voi taas olla kiitollinen Reggio Emilian terveydenhuollolle.

Marraskuusta tuli siten kiireinen sairaalavierailuineen ja muine huolineen, ja vaikutti lähes mahdottomalta, että löytäisimme jostain aikaa käydä ostamassa ne joululahjaviinit. Sitten lauantai-iltapäivällä meillä yllättäen olikin vapaata. Meidän piti ainoastaan keksiä paikka, minne pääsimme nopeasti ja missä myytäisiin laatuviinejä. Päätimme lähteä Valpolicellan viinialueelle, joka sijaitsee lähellä Veronaa ja Gardajärveä, ja on kuuluisa Valpolicella viineistä ja tietenkin Amaronesta. Sinne meiltä ajoi autolla 1 1/2h, joten jätimme tytön ja koiran kotiin. Koska kyseessä oli viimehetkenpäätös, en ollut sopinut mitään viinitilavierailuja. Sen sijaan päätin suunnistaa netistä löytämäni listan mukaan, jossa oli mainittu viinitilat, jotka olivat alueella auki kyseisenä päivänä ja kellonaikana.

Kun saavuimme alueelle, ilta alkoi jo hämärtää, mutta siitä huolimatta oli mahdollista tavoittaa lukemattomat viiniviljelysrinteet ja köynnökset. Marraskuussa viiniviljelmät eivät loistaneet kauniissa ruskanväreissä, vaan suurin osa lehdistä oli tippunut maahan tai roikkuivat köynnöksissä keltaisena, mutta tämä marraskuinen sumuinen ja hämärä tunnelma teki oman vaikutuksen, varsinkin kun kyseessä oli Amaronen syntypaikka.

Kuten muidenkin viinialueiden, niin myös Valpolicellan alueella viiniä on viljelty jo antiikin Roomalaisten aikaan. Roomalaisten historioitsijoiden lähteet kertovat viinistä nimeltä Retico, jota keisarit tarjoilivat juhlissaan. Se oli konsentroitua viiniä, jota roomalaiset joivat laimentamisen ja maustamisen jälkeen. Rooman ajoista nykypäivään Valpolicella onkin säilyttänyt kutsumuksensa viininviljelyalueena, jona se on kulkenut läpi keskiajan, Scaligerin ja sitten Venetsian herruuden aina toisen maailmansodan jälkeiseen maatalouden modernisoinnin aikakauteen.

Valpolicellan viinialueen alkuperäiset kunnat, joissa viiniä on viljelty ovat Fumane, Negrar, Marano, Sant’Ambrogio ja San Pietro in Cariano- alueisiin. Ajan kuluessa viljelysalueet ovat kuitenkin levinneet.

File:MappaValpolicella.jpg - Wikimedia Commons

Kumpuloivien kukkuloiden alueella tuotetaan tällä hetkellä neljää kuuluisaa punaviiniä: Valpolicella ( Classico ja Superiore), Ripasso, Recioto ja Amarone. Amarone ja Recioto (passito eli jälkiruokaviini) on luokiteltu DOCG-viineiksi (Controlled and Guaranteed Designation of Origin). Aleen viinit valmistetaan eri rypäleistä, joista tärkein on ennen kaikkea Corvina (tai Corvinone, jolla on samanlaiset ominaisuudet). Muita viinilajikkeita ovat Rondinella ja joissakin tapauksissa Molinara. Valpolicella Classico Superiore eroaa Valpolicella classicosta siinä, että sitä kypsytettään vähintään 12 kuukautta. (Ikääntyminen voidaan toteuttaa joko terästankeissa tai tynnyreissä.) Ripasso versiossa viini on käynyt yhdessä Recioton /tai Amaronen viinirypäleiden kuorimassan kanssa.

Valpolicella viineille on ominaista syvä rubiininpunainen väri, ja niiden alkoholipitoisuus on vähintään 11 astetta. Quattro Calicen (viiniopas) mukaan Valpocellan viinien aromit sisältävät muun muassa kirsikkaa, luumua ja lakritsia ja suussa vallitsevat alkoholi, täyteläisyys ja tanniisisuus. Viinit sopivatkin juotavaksi rasvaisten liharuokien tai muuten voimakas mausteisten ruokien kanssa.

Valpolicella - La Degustazione - Quattrocalici

Amarone on Valpolicellan arvostetuin viini, jonka ainutlaatuisuus tunnetaan kaikkialla maailmassa. Amaronea valmistamiseen voidaan käyttää viinirypäleitä kuten Corvina (45-95%), Rondinella (5-30%) ja Corvinone (enintään 50% Corvinan sijaan). Ainutlaatuisen amaronesta tekee sen valmistustapa, niin sanottu appassimento-menetelmä, jossa viinirypäleet kuivataan ennen viinintekoprosessia. Kypsät rypäletertut poimitaan käsin, jonka jälkeen niitä kuivataan 100/120 päivää puu- tai muoviritilöillä ilmastoistuissa halleissa, jotta rypäleet eivät saisi hometta. Tämän aikana rypäleiden sokerit ja polyfenolit tiivistyvät tehden viinistä hyvin rikkaan. Amaronen valmistuksessa on tärkeää myös hidas käymisprosessi. Tämän jälkeen Amaronea kypsytetään tynnyreissä vähintään kaksi vuotta ennen kuin se pullotetaan ja saatetaan markkinoille. Jotkut Amaroni Riservat voidaan kypsyttää jopa 10 vuota. Tammitynnyrit viimeistelevät Amarone-viinin ainutlaatuisen rakenteen ja persoonallisuuden, jolloin se voi säilyä ja kehittyä vuosikymmeniä. Kaikkien Valpolicellan tuottajien on noudatettava tiukkoja sääntöjä, jos he haluavat luokitella viininsä Amarone DOCG:ksi

Legendan mukaan Amarone syntyi 1930-luvulla Recioton tuotannossa tapahtuneen virheen vuoksi. Adelino Lucchese oli Villa Novaren (nykyisin Villa Mosconi Bertani) kellarirenki. Pullottaessaan makeaa Reciotoa, hän unohti yhden tynnyreistä. Kun muutaman vuoden jälkeen Adelino huomasi, että tynnyri oli vielä täynnä, hän pelkäsi, että viini oli pilaantunut ja että hänet erotetaan. Hän soitti enologi Gaetano Dall’Oralle, ja he maistoivat viiniä yhdessä. Heidän kummankin yllätykseksi ja Adelinon helpotukseksi viini ei ollut vain huonontunut, vaan se oli parantunut. Se oli saanut rakennetta ja vahvuutta, mutta alkuperäinen makeus oli myös antanut sille eleganssia ja pehmeyttä. Viini ei ollut enää makea, ja tästä syystä sitä kutsuttiin Amarone, eli suuri katkero (amaro tarkoittaa suomeksi katkeraa tai karvasta).

Koska oli jo myöhäinen iltapäivä, olin hiukan skeptinen löytäisimmekö yhtään viinitilaa auki. Sattumanvaraisesti valitsin yhden viinitilan, joka listan mukaan oli auki ja ajoimme portista sisään.

Kyseessä oli Corte Borghetti https://www.corteborghetti.com/, ja meidät otettiin ystävällisesti vastaan ja ohjattiin hienoon kristallikruunujen valaisemaan kellarisaliin. Olimme ainoat vierailijat paikalla, ja päädyimme valitsemaan viininmaistelun, johon kuului mukana naposteltavaa. Ja mitä naposteltavaa!

Pöytäämme kannettiin isot puutarjottimet juustoja ja leikkeleitä. Samalla kun istuimme upeassa salissa meille maistattiin tilan viinejä. Ensimmäiseksi Valpolicella Classico, joka ei mielestäni ollut kovin ihmeellinen eli paljon pisteitä kyseiselle viinille ei minulta herunut. Tilan muut viinit olivat jo miellyttävämpiä kuten Valpolicella Classico Superiore, Valpolicella Ripasso ja varsikin Amarone della Valpolicella teki vaikutuksen. Tuoksu oli rikas hedelmäinen sekä mausteinen, maku oli samalla raikas että pehmeä, ja tanniinit hienon hienot. Olin yllättynyt, että jopa Amaronessa raikkaus oli selkeästi esillä, enemmän kuin täyteläisyys, toki harmoniassa viinin muiden ominaisuuksien kanssa. Olin odottanut raskaampaa, ja makeampaa viiniä. Tämän tilan Valpolicella viinit ja Amarone eivät olleet huippulaatua, mutta olivat hyvin miellyttäviä ja hienostuneita. Varsinkin hinta ja laatu suhde oli enemmän kuin kohdallaan. Teimmekin osan ostoksistamme heillä.

Kello oli jo viiden jälkeen, kun lähdimme Corte Borghettin-viinitilalta, ja päätimme yrittää vielä löytää toisen auki olevan viinitilan. Eksyimme välillä jo pimeässä vuoristossa, mutta lopulta saavuimme Le Marognole-viinitilalle. https://www.lemarognole.it/en/ (Kannattaa vierailla sivustolla, koska se sisältää filmin sadonkorjuusta.)

Alku ei vaikuttanut kovin lupaavalta, viinitila vaikutti hyvin yksinkertaiselta ja pieneltä, mutta istuessamme viinitynnyrereiden keskellä viinitilan omistaja piti meille mielenkiintoisen opastuksen viineihin, ja maistoimme lähes kaikkia heidän seitsemää viiniään eli kyseessä oli harvinaisen antelias ja monipuolinen viininmaistelu. Maistoimme muun muassa heidän Valpolicella Classicoa, Ripassoa, El Nane, Amaronea ja Reciotoa ja saimme varsin perusteellisen selityksen sekä tilan viineistä että tuotannosta. Vaikka rehellisyyden nimissä täytyy tunnustaa, että Veneton murteen ymmärtäminen oli minulle hetkittäin vaikeaa.

Jälleen kerran kiinnitin huomiota, että lähes metallinen raikkaus oli vallitseva ominaisuus viineissä, mutta joka takaisi, että viini säilyisi pitkään, ja ajan myötä kehittyisi entisestä monipuolisemmaksi viiniksi. Ainoastaan El Nanessa täyteläisyys oli hallitseva elementi. El Nanea tuottaja mainoistikin vanhan ajan Amaroneksi. Tilan Amarone Riserva (joka ei ollut myynnissä, mutta saimme maistaa) muistutti eniten Amaronea jota olin odottanut, sillä sen täyteläisyys muistutti passito viiniä, ja se oli voimakkaan alkoholipitoinen. Myös tämän viinitilan viinit olivat kaikki miellyttävän elegantteja, vaikka se ei kuulunut Amaronen kuuluisimpiin tuottajiin. Näiden pienten viinitilojen viinit ovatkin avartavia, ja jälleen kerran heidän intonsa ja rakkautensa viiniin oli tarttuvaa.

Mielenkiintoista oli myös se, että heidän esitteessään oli mainittu paitsi viinien alkoholipitoisuus mutta myös sokerimäärä ja uutemäärä grammoina litrassa. Tämä johtuu siitä, että appasiomento-metodi kasvattaa viinien täyteläisyyttä/intensiivisyyttä huomattavasti verrattuna muihin viineihin, ja nämä määrät kiinnostavat usein viinien kuluttajia.

Ostimme loput lahjaviineistä Le Maragnolen viinitilalta, ja olimme valmiita kotimatkalla. Valpolicellan läheltä löysimme vielä kivan gastronomiakuppilan, josta saattoi ostaa ruoka-annoksia ja ranskalaisia juustoa kotiin vietäväksi, ja niin illallisruoan ongelmakin oli ratkottu. Sanoinkin miehelläni, että olimme olleet todella onnekkaita: Olimme onnistuneet tutustumaan Valpolicellan viineihin ja tekemään joululahjaostoksemme ilman sen kummempaa suunnittelua. Mutta jos viinitilavierailut onnistuvat näinkin, niin miksi alkaa toisaalta stressaamaankaan. Olemmehan Italiassa ja täällä pitää osata elää rennoinrantein.

No joulukuussa viinitilavierailua ei tarvitse miettiä. Joulun vietämme Suomessa ja Amarone sopii oikein hyvin suomalaisen jouluruoan kera, sen raikkaus puhdistaa rasvaisesta kinkusta ja pehmeys on mukava vastakohta suolaiselle sillille. (Olen jo aikaisemmin kirjoittanut aiheesta: https://httsviiniitalia.home.blog/2019/12/18/saisiko-olla-tilkka-italiaa-suomalaiseen-joulupoytaan/)

Ja näin samalla toivotan kaikille oikein hyvää joulun odotusta.

Olkoon joulunne Amaronen punainen!

Ps. Valpolicella viinialue on varmasti yksi helpommin vierailtavissa Suomesta, joko lentämällä Milanon ja Bergamon lentokentille ( Ryan Air lentää nykyään Helsingistä Bergamoon) mistä on sitten lyhyt matka vuokra-autolla tai junalla Valpolicellan alueelle. Matkaa Valpolicellan alueella voi suunnitella vaikka näiden sivustojen mukaan: https://www.stradadelvinovalpolicella.it/en/land/how-to-arrive ja https://www.infovalpolicella.it/eng/home. Sivuistoilta löytyy muun muassa organisoituja viinitilavierailuja ja vaellusreittejä viiniköynnösten keskellä. Lähellä sijaitsee myös kaunis Gardajärvi, unohtamatta Veronaa, jossa heinä-elokuussa pidetään aivan upeat oopperafestivaalit.

Jos rokotukset ovat kunnossa ja koronapassi puhelimessa, niin ei muuta kuin matkaan. Lomailla Italiassa voi lähes kuin ennen koronaa, kunhan muistaa kasvosuojaimen käytön. Jälleen toistan, että mielestäni viiniturismi varsinkin turistisesongin ulkopuolella on turvallisin tapa matkustaa, kun ei ehdoin tahdoin hakeudu ihmisruuhkaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.