Back in Bolgheri ja häpeämätöntä Toscanan mainontaa.

Vielä perjantaina arvoimme lähtisimmekö viikonlopuksi Toscanaan. Meitä arvelutti miten siellä koronarajoitukset toimisivat, mutta lauantai aamulla löysin sitten itseni palvomassa aurinkoa hiekkarannalla sinisen Välimeren aaltojen ja tuulen tuoksussa. Rannalla ei ollut pakollista käyttää kasvosuojainta, ja hetken aikaa olikin tunne (varsinkin kun ihmiset tunkivat lähelle aurinkotuoleineen), että korona-aikakausi oli ollut vain pahaa unta. Mutta koska en enää tässä iässä jaksa pitkään palvoa aurinkoa, sanoin miehelleni, että mitäpä jos kävisimme Bolgherissa?

Olen jo aikaisemmin maininnut, että meillä on pieni kesäasunto, yksiö se kai suomeksi olisi, Toscanassa, niin kutsutulla Costa Etruscan alueella. Ihastuin aikoinaan alueeseen koska alueella on paljon luontoa, ja lähiseudulla on monta erilaista kylää, jotka antavat mahdollisuuden viettää aikaa monipuolisesti.

On rantapaikkoja kuten Parco di Sterpaia ja Baratti, joita edes kaikki italiaiset eivät tunne, on keskiaikaisia kaupunkeja vuoristossa kuten muun muassa Suvereto ja Campiglia Marittima. Lähistöltä löytyy myös perinteinen turistikaupunki rantoineen Follonica, samoin kylpyläkylä Venturina, sekä luksusrantakaupunkeja, joissa voi käydä nauttimassa aperitiivit ihaillen kauniita purjeveneitä kuten San Vincenzo ja Scarlino/ Portiglione. Suosikkini on Populonia, josta löytyy etruskien kaivauksia, unohtamatta tietenkään, että ihastuttava Elban saari on lyhyen laivamatkan päässä. Vähän kaikkialta löytyy lyhyitä tai pitkiä pyöräily- ja vaellusreittejä, jotka vievät jopa salaisille rannoille, jonne ei autolla pääse. Mutta ennen kaikkea alueen lähistöllä on useita viinialueita, joista tunnetuin on Bolgheri.

Suosittelenkin siis vierailua ”meidän” Toscanan alueella, jossa viininystävälle mutta myös koko perheelle on tarjolla monipuolinen loma! ( Lopussa löytyy joitain linkkejä)

Bolgherin viinialue on asunnoltamme puolen tunnin päässä, joten jätimme tyttäremme nauttimaan tv-ajastaan, ja myöhään iltapäivällä ajoimme kohti kauniita Bolgherin maisemia.

Bolgheri on kuuluisa koska täällä viininviljelijät viljelevät muita kuin italialaisia viinilajikkeita. Täällä ei siis viljellä Toscanan Chiantin-alueen tapaisesti Sangiovese, vaan Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot ja Syrah-viinilajikkeita. Bolgherin viinit tunnetaan myös nimeltä Super Tuscan. Bordeauxin alueen tyypilliset viinilajikkeet istutti Bolgherin maaperään San Guidon-viinitilan perustaja Mario Incisa della Rocchetalle vuonna 1944, ja vuonna 1968 syntyi Bolgherissa Sassicaia viini, joka sai arvostusta maailmalla ja sai muut viinitilalliset seuraamaan hänen esimerkkiään. Super Tuscan-viinit ovat saavuttaneet suurta kansainvälistä menestystä 1980-luvulta lähtien. Nykyään Bolgherin alueella sijaitsee useita viinitiloja, jotka kaikki valmistavat huolella ensiluokkaisia viinejä.

Vaikka Bolgherin viinit ovat arvostettuja, Bolgherin viinit ovat Italian viiniluokittelussa joko DOC tai IGT viinejä (arvokkain luokitus on DOCG) koska kyseessä ei ole italialaisista viinirypälelajikkeista. Mutta Bolgherin viinit ovatkin hyvä esimerkki siitä, ettei viiniluokitus aina Italiassa kerro viinin laadusta. Bolgherin alueelta löytyy kaksi hyvin kuuluisaa viinitilaa; Ornellaia, jonne en ole vielä päässyt tutustumaan, koska he eivät järjestä vierailuja viikonloppuisin, sekä Sassicain tuottaja Tenuta San Guido, joka ei järjestä lainkaan tutustumisvierailuja.

Maantieteellisesti Bolgheri sijaitsee Castagneto Carducci kunnan alueella, ja viiniviljelmät sijaitsevat sekä kukkuloilla että tasangolla. Bolgheri onkin suotuisa alue viininviljelykselle, sillä meren läheisyys ja tuulet synnyttävät tärkeän lämpötilojen vaihtelun päivän ja yön aikana, mikä puolestaan takaa viinirypäleen monipuolisen kehityksen. En tässä nyt selitä sen tarkemmin Bolgherin alueesta, mutta tässä linkki, jonka kautta voi tutustua paremmin alueeseen. http://www.bolgheridoc.com/bolgheri/en/home/

Koska olimme hetken mielijohteesta päätyneet Bolgheriin en ollut varannut viininmaistelua eli degustazione, mutta olimme vierailleet useamman kerran Guado al Melo viinitilalla, ja tiesimme että he olivat joustavia, joten ajoimme sinne ihaillen samalla kauniita maisemia ja hulppeita villoja lehtimetsän keskellä.

Guado al Melon viinitila on mielenkiintoinen monesta syystä. Arkkitehtuurisesti ensi vaikutelma on betonibunkkerista, mutta galleria sisältää monipuolista visuaalista materiaalia viininhistoriasta ja viininvalmistuksesta, joten siellä voi viettää paljon aikaa ja oppia viinistä. Tilalla vierailevatkin jopa koululaisryhmät.

Vierailen mieleläni Guado al Melon viinitilalla, koska sen ilmapiiri on vaatimaton, eivätkä he ole kopeita menestyksestään, mihin myös joskus törmää Bolgherissa. Mutta ennen kaikkea Guado al Melon viinitilan isännät ovat kehittäneet viinejä, jotka poikkeavat jopa muista Bolgheri DOC viineistä. Maistoimme neljää eri viiniä, joista osa oli tuttuja, mutta jotka olivat tietenkin nyt eri vuosikertaa. Ensimmäiseksi maistoimme hyvin omintakeista valkoviiniä Criseo, joka on blend useista viinirypäleistä ( Vermentino, Fiano, Verdicchio, Petit Manseng e Manzoni bianco.) Maistamamme Criseo oli uusin myyntin tullut (vuosikerta 2018), ja oli erittäin laadukas, muttei mikään helppo viini juotavaksi, sillä sen hapokkuus oli lähes teräksinen. Viiniä kannattaa ehdottomasti säilyttää viinikaapissa ainakin muutama vuosi jotta sen monimuotoiset aromit pääsevat valloilleen ja se pehmenee hiukan. Maistoimme myös Rute Bolgheri DOC, (Cabernet sauvignon, Cabernet franc ja Merlot), joka oli myös ensiluokkainen mutta ns. helppo ja lähes kevyt Bolgheri-viiniksi.

Huom! Lasten leikkinurkkaus viininmaistelupöydän yhteydessä.

Guado al Melon kaksi klassikkoa ja arvostetuinta viiniä ovat ATIS Bolgheri Superiore DOC (Cabernet Sauvignon, Merlot e Cabernet franc) ja Jassarte IGT (blend kolmestakymmenestä eri viinirypälelajikkeesta). Kumpaakin viiniä olimme jo aikaisemmin maistaneet, mutta oli mielenkiintoista huomata, että taso oli pysynyt erinomaisena. ATIS oli tyypillisesti Bolgherin viiniksi monivivahteinen tuoksuineen ja makuineen. Aromissa löytyi luumua ja kirsikkaa, vihreää paprikaa, ja mausteissa löytyi pippureita, ja jopa eksoottisempia tuoksuja. Maku on tasapainoisen pehmeä, joka tasapainottui sopivalla tanniinisuudella ja hapokkuudella. Jassarte puolestaan tarjosi elämyksen, mitä voikin odottaa niin monipuoliselta viiniltä, ja siitä välittyi rakkaus viiniin, maun ollessa sekoitus antiikkisuutta ja villiäluonto, sekä taidokasta eri rypälelajikkeiden sekoitusta.

Guado al Melo onkin kokeilunhaluinen viinimaailman uudistaja, mikä selittyy sillä, että viinitilan omistajan isä, Professori. Attilio Scienza, on arvostettu viininviljelyn yliopistoprofessori (Milanossa) ja alan tunnettu kansainvälinen asiantuntija, joten ei ole ihme, että Guado al Melon viinit ovat ansainneet useita eri palkintoja ja tunnustuksia eri viinioppaissa. Tässä heidän verkkosivusto, joka on harvinaisen yksityiskohtainen. http://www.guadoalmelo.it/en/

Jos haluatte käydä heidän viinitilallaan tai muualla, älkää tehkö kuitenkaan kuten me, vaan varatkaa aika viininmaistelulle, ja miellään hyvissä ajoin.

Ostimme muutaman pullon viiniä mukaan ihan hyvällä omalla tunnolla, sillä korona-aika oli tyhjentänyt viinikellarimme, eli ei ainakaan tässä suhteessa korona-aika ollut muuttanut kulutustottumuksiani.

Iso hiphurraa siis sille, että viinitilat ovat aukaisseet ovensa. Tuntui suorastaan (naurettavan) vapauttavalta käydä ostamassa tuttuun tapaan viini viinitilalta.

Ehkä new normal vähitellen muuttuu old normaliksi!

Koska Bolgheri oli niin lähellä, meillä oli vielä aikaa pysähtyä matkalla aperitiiville, kun matkalla silmiin osui ihastuttava aperatiivopaikka viiniköynnösten varjossa.

Nauttiessa viinilasillisesta tunsin rentoutuvani pitkästä aikaa. Uskon, että itselläni korona-ajan käsittely alitajunnassa kestää vielä jonkin aikaa. Mutta niin näytti rentoutuvan myös paikallinen nuoriso, (20-30 vuotiaat) joka nautti viinistä kovaäänisesti. Miettinkin, että toden totta ovat ajat muuttuneet siitä, kun itse rantauduin Italiaan 30 vuotta sitten, jolloinitalialaiset joivat viiniä ainoastaan ruuan kanssa, ja naiset eivät silloinkaan. Nyt näkee naisten jopa humaltuvan johtuen nykyisestä aperitiivikulttuurista. Hienostuneesti nautitaan viiniä ja italialaisia tapasleipiä/ bruschetteja, mutta kyllähän viini iloiseksi tekee.

Muut saavat miettiä onko tämä hyvä vai huono asia.

Ei edes harmittanut lähteä Bolgherin alueelta pois, koska tietää että sinne pääsee uudestaan rentoutumaan. Minulla on vielä monta viinitilaa tutustumatta.

Tervetuloa siis Toscanaan heti kun se on mahdollista. Finnair on lentänyt Pisaan muutama kesänä, josta on tunnin matka Costa Etruscan alueelle.

Toscanaan voi toki tulla vaikka jo tänä kesänä. Toscanassa tartuntoja on ollut vähän ja ihmiset käyttävät kuuliaisesti kasvosuojaa ( joka on pakollinen julkisilla paikoilla) ja desinfioivat käsiä kilpaa. Italian salaisuus onkin, että vaikka kaikki päältä päin näyttää kaaokselta, asiat osataan organisoida usein paremmin kuin hyvin.

https://www.visittuscany.com/en/destinations/suvereto/ https://www.visittuscany.com/en/destinations/campiglia-marittima/ https://www.visittuscany.com/en/destinations/populonia/
Home
http://www.parchivaldicornia.it/en/coastal-park-of-sterpaia.html

Myös huvipuistoja löytyy:

Home
Home Eng

3 vastausta artikkeliin “Back in Bolgheri ja häpeämätöntä Toscanan mainontaa.

  1. Hei! Olipa ihana lukea! Oletko käynyt pienehköllä viinitilalla joka on facessa nimellä L’Orcio a Ca’di Pesa. Kävimme ryhmämme kanssa tutustumassa tilaan ja ihastuimme sekä paikkaan että tuotteisiin.

    Liked by 1 henkilö

    1. En ole käynyt. Täytyy laittaa nimi muistiin. Italiahan ja varsinkin Toscana on täynnä näitä ihania kohteita. Kun on jo kaiken muun nähnyt Italiassa voi alkaa harrastamaan viinitilamatkailua.

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.