Vapauden makua picnicsunnuntaissa

Koronakevät ja karanteeni on ohi ja meitä odottaa koronakesä, jolta ei tiedä mitä odottaa. Vaikka toisaalta olen iloinen, että voin lähteä kauppaan ilman lupalappua, olen myös huomannut kaipaavani karanteeni aikaa, kun olimme kaikki yhdessä kotona ja minulla oli aikaa jopa leipoa. Elämä oli vähän kuin lapsuudessani 80-luvulla.

Nyt olemme palanneet jälleen kiireen keskelle, ja stressi valtaa ajatukset. Vaikka koronatartunnat ovat vähentyneet ja olemme siirtyneet kakkosvaiheeseen, niin elämme epävarmuudessa ja koronan henki on edelleen läsnä kaikkialla. Ihmiset kulkevat kuuliaisesti maskit naamalla ja tuntuu, että suosituin puheenaihe on korona, ymmärrettävästi. Olin myös hiukan järkyttynyt, kun kävin suuressa maailmassa, eli Bolognassa ostoskeskuksessa, ja kaupat ja liikkeet olivat suljettuina tai niissä oli hyvin vähän ihmisiä. Alkoi pelottaa ihan oikeasti, miten Italia selviää tästä kriisistä.

Mitenkä sitten viinintuottajat ovat selvinneet koronakriisistä? Gambero Rosson artikkelin mukaan viinintuottajat ovat selvinneet yllättävän hyvin, koska ovat olleet joustavia ja löytäneet uusia tapoja toimia. Horeca-kanavan (viinienjakelukanava ravintoloille ja baareille) romahduksen ja maksuviivästysten johdosta useimmat viinitilat arvioivat kärsineensä 15–40% tappioita, mutta on myös viinitiloja joiden vuosineljännes on jopa positiivinen, koska ne ovat löytäneet uusia jakelukanavia kuten onlinemyynnin tai ulkomaille viennin kautta. Myös päivittäisruokakauppojen kautta myynti on kasvanut.

Tässä kriisissä, kuten joka ikisessä kriisissä, onkin tärkeää löytää rohkeasti aivan uusia tapoja toimia ja hyödyntää uutta teknologiaa. Yksi uusia asia, jonka useat viinitilat ovatkin ymmärtäneet hyödyntää on nettikauppa laskemalla toimituskuluja. Viininharrastajat ovat puolestaan voineet löytää netistä videoluentoja viineistä, ja myös viinimaistelua on tuotettu konferenssivideopalvelujen kautta. Törmäsin muun muassa tapahtumaan, jossa 35€ maksua vastaan osallistujille lähetettiin 4 kpl 2dln viinipulloja, ja varsinainen viinimaistelu järjestettiin etänä tiettynä päivänä. Ei hullumpi idea sekään.

Jos aikoo selvitä hengissä kriisiaikoina, tärkeää onkin kehittää aivan uusia ja kekseliäitä tapoja toimia. Tästä onkin hyvä esimerkki vierailumme läheisellä, vain viiden minuutin ajomatkan päässä sijaitsevalla Venturini Baldinin viinitilalla.

Olen haikaillut viinitiloille, mutta ymmärrettävästi ne ovat olleet tiiviisti suljettuina. Mutta koska viime aikoina ravintolat ja kahvilat ovat avanneet ovensa, mietin mitä tapahtuu perinteisellä viinitilojen avointenovien päivänä toukokuun lopulla: Avaatko ne ovensa vai eivät? Koska emme saa liikkua maankuntamme ulkopuolelle, seurasin lähialueen viinitilojen nettisivustoja. Harmikseni useat viinitilat olivat tilanteen vuoksi päättäneet myydä ainoastaan viiniä, eivätkä järjestää viinimaistelua tai muuta ohjelmaa. Lopulta huomasin, että Venturini Baldini viinitila oli suunnitellut alueelleen picnic tapahtuman: Mahdollisuuden ostaa lounaan, joka sisälsi tilan viiniä. Minähän olin aivan innostunut: Vihdoinkin edes jonkinnäköinen mahdollisuus vierailla viinitilalla.

Muutimme tammikuussa kukkuloiden keskelle, ja olemme viihtyneet uudessa kodissamme mainiosti. Vaikka asumme edelleen Reggio Emilian maakunnan alueella, tämä alue on ollut meille tuntematon, ja varsinkin luonnon kauneus ja lintujen sirkutuksen määrä on yllättänyt meidät. Sunnuntaiaamulla halusinkin tutustua alueen maisemiin, kun siihen oli vihdoinkin mahdollisuus, ja vein perheeni läheisillä kukkuloille (Suomessa näitä kukkuloita kutsuttaisiin jopa vuoriksi) patikoimaan. Olikin vapauttavaa ulkoilla ilman mitään kasvonaamaria raikkaassa ulkoilmassa. Sarjassamme arkipäiväisiä asioita, joita koronakaranteenin jälkeen osaan arvostaan.

Sen jälkeen saatoimme hyvällä omalla tunnolla nauttia iltapäivästä. Kun ajoimme sisään Venturini Baldinin viinitilalle olin hämmästynyt. Viinitila oli valtava ja hyvin elegantti. Nyt välihuomautuksena täytyy todeta, etten ole ollut kiinnostunut Reggio Emilian tai Modenan viinitiloista, koska ne tuottavat lähinnä Lambrusco-viiniä, jonka ystävä en ole ollut koskaan. Nyt kuitenkin useampi viinitila on alkanut tuottamaan kuohuviinejä, jopa metodo classico-menetelmällä, joten miksipä ei myös paikallisiin viineihin voisi olla kiinnostavaa tutustua.

Meidän picnic-lounaspakettimme rosékuohuviini (Cadelvento spumante rosato) myös yllätti positiivisesti. Kuohuviini ei ollut monivivahteinen, samoin kuplat olivat isohkoja ja vähäisiä, mutta silti väri oli oikein kauniin vaalean punainen, ja maku oli samalla raikas, että miellyttävän pehmeä. Kuohuviini keveydessään ja iloisuudessaan sopiikin helteessä nauttivaksi aperitiivina, mutta myös aterian seurana. Meillä picnic lounaana oli vihannes couscous sekä kylmäliha leike, ja kaikki yhdessä olivatkin oiva picnicpakkaus.

Ennen kaikkea viinitilan tunnelma luonnon helmassa oli oikein rentouttava. Picnicpaikat oli järjestetty hyvin yksinkertaisesti parilla puulavalla ja aurinkovarjolla sääntöjen mukaiselle etäisyydelle toisistaan. Liikkuessamme viinitilan ympäristössä, jouduimme kuitenkin käyttämään kasvomaskia. Paikalla oli ilokseni paljon lapsiperheitä, mikä kertoi taas jälleen kerran, että viinitilat ja lapset ovat toimiva yhdistelmä. Pitkästä aikaa elämä maistui samalta, kuin ennen koronavirusta ja karanteenia! Uutena mausteena siihen oli lisätty nyt vapauden arvostus.

Arvostin myös todella paljon sitä, miten Venturini Baldinin viinitila oli keksinytkin uuden tavan nauttia tutustua viinitilaan ja sen tuotteisiin. Iso hatunnosto sen luovuudelle!

Kohotankin tässä hetkessä maljan rohkeudelle, luovuudelle ja hulluudelle, jota toivon itselleni ja kaikille jotta selviämme eteenpäin!

ps. Viime aikoina olen miettinyt blogini kohtaloa, sillä sen ajatus on ollut ennen kaikkea esitellä miten viinimatkailu ja viinitapahtumat toimivat Italiassa, eikä niinkään kirjoittaa ”opettavaisia” tarinoita viinistä, vaikka niitäkin jokunen on tullut kirjoiteltua. Nyt jos viinitilat keksivät miten selvitä tästä kriisistä ja avaavat ovensa, on myös blogini jatko turvattu.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.