Saisiko olla tilkka Italiaa suomalaiseen joulupöytään?

Kun etsin Alkon nettisivuilta italialaisia viinejä, yllätyin sillä pelkästään italialaisia viinejä Alkossa löytyy yli 1300.  

Alko on siis muuttunut nuoruudestani. Minä kuulun vielä siihen ikäluokkaan, että kun ensimmäistä kertaa uskalsin mennä Alkoon ostoksille 18 vuotiaana, asioin tiukkailmeisen myyjäsedän kanssa, joka seisoi tiskin takana. En muista mitä tilasin, mutta muistan, että tilanne oli jännittävä ja että viinivalikoima oli vähäinen. (Luultavasti kyseessä oli Soave-valkoviiniä, jonka vuoksi luulin vuosikausia, että Soave-valkoviini olisi pahanmakuista, kunnes maiston viiniä Italiassa.)

No pian sen jälkeen Alkot muuttuivat itsepalvelumyymälöiksi, ja Alko onkin pyrkinyt vähitellen muuttamaan imagoaan valtion monopolikauppana. Vaikka nykyään Alkon myymälät eivät enää muistuta rautakauppaa, ja myyjät ovat hymyileviä ja avuliaita, niin silti mielestäni ostokokemusta voisi parantaa. Alko voisi naamioida paremmin valtiollisen otteen ja stailata myymälöitä: Tunnelmamusiikkia, kauniimmat hyllyt ja viinirekvisiitta, mikä houkuttelisi ja edistäisi viinin myyntiä. Samalla voitaisiin muuttaa käsitystä alkoholista humaltumistuotteena, ja saada ihmiset näkemään viinit ym. nautinto- ja elämystuotteeksi. Taitaa kuitenkin olla aika utopistinen haave.

Tälläinen on unelmieni viinimyymälä eli italiaksi enoteca.

Mutta niihin jouluviinisuosituksiin.

Italiassa asuville suomalaisystäville on lähes mahdotonta suositella viinejä, sillä Italiassa joka maakunnassa, joskus jopa joka kaupungissa, on omat erityiset jouluruokaperinteet. Niitä tunnen sen verran, että tiedän Emilia Romagnassa syötävän jouluna cappelletti in brodo ( cappelletti-pastaa liemessä), kun taas Napolissa joulupöytään kuuluu spagetti alle vongole (spagettia ja simpukoita). Italiassa asuville voin suositella ainoastaan paikallisia viinejä, koska sommelier-kurssilla todettiin usean otteeseen, että paikallinen viini sopii paikalliseen ruokaan, eli siten ei voi erehtyä.

Sen sijaan Suomen jouluruokakulttuuri on lähes joka kodissa samanlainen, johon kuuluu ainakin kinkkua ja rosollia, sekä lanttu- ja porkkanalaatikkoa. Meillä joulupöydässä on lisäksi muun muassa karjalanpaistia ja sienisalaattia ja graavilohta.

Seuraavat viinisuositukseni perustuvat siihen, että valitsin itse kyseiset viinit joulupöytään jos ostaisin ne Alkosta. Kyseessä ei siis ole varsinaisesti suosikkiviinini vaan viinit, jotka mielestäni sopivat suomalaisen jouluruoan seuraksi. Olen pyrkinyt valitsemaan kohtuu hintaisia viinejä, mutta laadukkaita. Jos oma joulupöytä täyttyy gourmet ruuasta, ”Strömsö-tyylisistä” herkuista, kannattaa katsella muiden, vähän kalliimpia viinisuosituksia.

Viinisuositusten miettiminen ei ollut yksinkertaista, sillä perinteinen suomalainen jouluruoka on tunnetusti rasvaista, suolaista ja jopa etikkaista. Toisaalta esimerkiksi lanttulaatikossa on makeutta. Tämän vuoksi suosittelen valkoviinejä, jotka eivät olisi liian hapokkaita, ja niissä olisi sopivasti pehmeyttä pehmittämään näitä makuja. Samoin on parempi välttää liian tanniinisia punaviinejä. Liiallinen hapokkuus ja/ tai voimakkaat tanniinit rosollin (silli, punajuuri, suolakurkku) kera aiheuttaisi kovan ja karvaisen maun suuhun. Pehmeät ja mausteiset punaviinit sopivat parhaiten vahvojen makujen seuraksi. Viineissä saa olla myös enemmän alkoholia kuin tavallisesti, mikä auttaa puhdistamaan suun rasvaisuudesta. Makeutta tasapainottaa yleensä hapokkuus, mutta se onnistuu myös viinin mineraalisuuden avulla.

Tässä siis minun perinteisen joulupöydän Italialaiset viinisuositukset. Niistä voi poimia jonkun tai vaikka kaikki. Jos on kyllästynyt glögiin, aperitiiviksi sopiin italialaiseen tapaan kuohuviini. Valkoviinin tai punaviinin voi valita oman makumieltymyksen mukaan, koska joulupöydässä on sekaisin kalaa ja lihaa. Jälkiruoan seuraksi voi valita Pantellerian-jälkiruokaviinin esimerkiksi jäädykkeelle, kun taas suklaiselle jälkiruualle sopii Recioto-jälkiruokaviini.

Kuohuviinit:

Ferghettina Franciacorta Brut

https://www.alko.fi/tuotteet/911187/Ferghettina-Franciacorta-Brut/

Bellavista Alma Gran Cuvée Franciacorta Brut

https://www.alko.fi/tuotteet/534197/Bellavista-Alma-Gran-Cuv-e-Franciacorta-Brut/

Zenato Lugana Brut Metodo Classico Brut 2014

https://www.alko.fi/tuotteet/940067/Zenato-Lugana-Brut-Metodo-Classico-Brut-2014/

Valkoviinit:

Bucci Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Superiore 2018

https://www.alko.fi/tuotteet/532657/Bucci-Verdicchio-dei-Castelli-di-Jesi-Classico-Superiore-2018/

Livio Felluga Sharis 2017

https://www.alko.fi/tuotteet/948287/Livio-Felluga-Sharis-2017/

Donnaluce Bianco 2016

https://www.alko.fi/tuotteet/921357/Donnaluce-Bianco-2016/

Punaviinit:

Astoria Amarone della Valpolicella 2013

https://www.alko.fi/tuotteet/947587/Astoria-Amarone-della-Valpolicella-2013/

Zonin Velluto Appassimento 2017

https://www.alko.fi/tuotteet/931451/Zonin-Velluto-Appassimento-2017/

Fenocchio Barbera d’Alba Superiore 2017

https://www.alko.fi/tuotteet/956374/Fenocchio-Barbera-d-Alba-Superiore-2017/

Planeta Etna Rosso 2018

https://www.alko.fi/tuotteet/452207/Planeta-Etna-Rosso-2018/

Jälkiruokaviinit:

NES Passito di Pantelleria 2015

https://www.alko.fi/tuotteet/564324/NES-Passito-di-Pantelleria-2015/

Masi Angelorum Recioto Classico 2015

https://www.alko.fi/tuotteet/931394/Masi-Angelorum-Recioto-Classico-2015/

Vielä muistutus viinien tarjoilulämpötiloista.

Kuohuviinien tarjoilulämpötila on viilein eli 6-8 °C , kevyet valkoviinit tarjoillaan 10-12 asteisina, kun taas alkoholisempien ja monivivahteisimpien valkoviinien tarjoilulämpötila on 12-14 °C . Jälkiruokaviinien tarjoilulämpötila on myös viileä eli 12-14 °C. Punaviinit tarjoillaan tunnetusti lämpimämpinä riippuen punaviinistä asteikolla 16-20°C . Mitä vahvempi ja monisyisempi punaviini on kyseessä, sitä lämpimämpi se saa olla. Punaviinipullo on myös hyvä avata tuntia paria aikaisemmin ennen tarjoilua, ja jos kotona löytyy decanter joulu on täydellinen tilaisuus kaataa viini siihen rauhoittumaan ja kehittymään ennen tarjoilua.

Mutta vaikka tuossa hiukan moitin Alkoa, niin mielestäni Alkon nettisivut ovat hyvin rakennettu.

Sieltä voi esimerkiksi helposti etsiä juuri vähätanniinisia ja vähähapokkaita viinejä. Tai jos tässä suosittelemaani Amarone-viiniä ei löydy paikallisesta Alkosta, niin heidän sivuiltaan löytyy useita muita.

Ja ainahan voi kysyä neuvoa Alkon hymyileviltä myyjiltä.

Herkullista ja nautinnollista joulua kaikille!  

Yksi vastaus artikkeliiin “Saisiko olla tilkka Italiaa suomalaiseen joulupöytään?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.