Garda-järvi on viehättävä talvellakin ja yllättää viineillään

(Tämä kirjoitus kertoo, miten Italiassa paikallisiin viineihin tutustuminen onnistuu aina, ihan improvisoidenkin, ilman sen kummempaa suunnittelua.)

Olin jo jonkin aikaa halunnut palata Piemonteen maistamaan Barolo ja Barbaresco-viinejä, jonka vuoksi sunnuntaiksi olin suunnitellut koko perheen retkeä alueelle. Mutta sitten katselin säätiedotusta, joka lupasi juuri Piemonten alueelle rankkasateita, joten päätin unohtaa koko ajatuksen. (Ja onneksi, sillä alueella satoi luonnonkatastrofiksi asti.)

Niinpä sunnuntain kohde oli mietittävä uudestaan, ja lopulta päädyimme Garda-järven eteläosaan. On lähes noloa tunnustaa, että viimeksi olin vieraillut Garda-järvellä jokseenkin 20 vuotta sitten, vaikka meiltä autolla sinne ajaa puolessatoista tunnissa. Toisaalta Garda-järvi ei ole houkutellut, koska kesällä alueella on kuuma ja turismi tekee paikasta ruuhkaisen. Nyt kun saavuimme Sirmioneen, Garda-järven yhteen tunnetuimmista kylistä, ihmisiä oli juuri sopivasti. Tämä johtui myös siitä, että sää oli lähes myrskyinen, satoi ja tuuli kiitettävästi, mutta juuri tästä syystä Sirmione oli mielestäni vielä kauniimpi mitä muistin.

En ollut siis suunnitellut viinien maistelua viinitiloilla, enkä varannut mitään etukäteen koska sunnuntaisin useat viinitilat ovat kiinni. Tarkoitus oli ollut lähinnä näyttää tytölleni Garda-järven seutua, mutta koska järven maisemat täyttyivät syksyn väreissä loistavista viiniköynnöksistä ja koska ihminen ei pääse eroon paheistaan, emme malttaneet olla pysähtymättä, kun muutama viinitila oli ihmeeksemme auki.

Pari sanaa Garda-järven viinialueesta. Garda-järvi on siitä mielenkiintoinen viinialue, että järven ympäristössä sijaitsee useita viinialueita, joissa joka alueella valmistetaan eri viinirypälelajikkeista hyvinkin erityyppisiä viinejä. Esim. Garda-järven itäosassa valmistetaan rieslingistä valkoviinejä, kuten taas punaviinit ovat ns. blend viinejä useista eriviinirypälelajikkeita kuten groppello, sangiovese ja barbera (muun muassa). Sen sijaan järven itäpuolella valmistetaan kuuluisaa Bardolino-punaviiniä, joka on myös blend viini, joka valmistetaan eri punaviinirypälelajeista. Eikä täydy edes kovin kauas loitota Garda-järveltä, kun vastaan tulee Valpolicellan viinialue, missä syntyy kuuluisaa Amaronea.

Me sen sijaan olimme Garda-järven eteläosassa, Veneton ja Lombardian maakuntien rajalla, jossa sijaitsee hyvin pieni viinialue, joka on tunnettu Lugana DOC-viinistään. Lugana-viini valmistetaan trebbiano di Lugano (turbiano) viinirypäleestä. Järven monipuolinen ilmasto, raikas tuuli ja järvialueelle luonteikas lämpötilanvaihtelu takaavat viinirypäleelle monivivahteisen aromin. Myös maasto, joka koostuu savesta ja kalkkikivestä, auttaa synnyttämään korkealaatuisia viinejä.

Ensimmäiseksi osuimme CA’ LOJERA viinitilalle, jossa maistoimme kolmea versiota Lugana-viinistä, Lugana, Lugana superiore ja Lugana riserva. Tilan Lugana-viini ei tehnyt kovin suurta vaikutusta, mutta Lugana superiore ja Lugana riserva viineissä oli mielenkiintoisia makuvivahteita, ja ne olivat maultaan pitkäkestoisia. Viinit olivat myös rakenteeltaan kantavia, minkä takaa viinien pitkäikäisyyden. Tosin mikään näistä viineistä ei ollut kovin voimakkaan tuoksuinen, mikä on usein Lugana-viinin ominaispiirre (muistuttaen jopa hiukan Savignoen tuoksua). Myös valkoviinien alkoholipitoisuus oli yllättävän suuri. (Riserva 14%) Näiden lisäksi maistoimme tilan tuottamaa kahta kuohuviiniä (metodo classico), Tur Blanc Spumant ja Saignée– Spumante Rosato, jotka eivät olleet ylellisiä kuohuviinejä, mutta miellyttävän kevyitä ja raikkaita. Rosee varsinkin oli mielenkiintoinen ja uusi kokemus makuineen ja tuoksuineen. Lopuksi maistoin vielä tilan Ravel-passitoviiniä, joka oli sopivan makea ja ennen kaikkea raikas passitoviiniksi.

Company

Myöhemmin, jo pois lähtiessämme, silmiimme osui CÀ MAIOLin viinitilan wineshop, jossa maistoin heidän Sebastian-kuohuviiniä, Lugana-viiniä ja palkittua Fabio Contat-punaviiniä ja Soldoré-passitoviiniä. Tila tuottaa useita kuohuviinejä, ja ainakaan kyseinen maistamani kuohuviini ei tehnyt minuun suurta vaikutusta, ja jäinkin miettimään, miksi näitä kuohuviinejä tehdään, vaikka ne laadullisesti jäävät selkeästi Franciacortan taakse. Mutta ilmeisesti kuohuviinien kysyntä maailmalla on suuri, ja nämä kuohuviinit pystyvät kuitenkin kilpailemaanmuun muassa Proseccon kanssa. Sen sijaan tilan Lugana-valkoviini ja punaviini olivat tyylikkäitä ja miellyttäviä. Lugana-viinissä tuoksui aprikoosi ja hunaja, kun taas punaviinissä tuoksuivat useat punaiset marjat ja mausteet, ja viini oli samettisen pehmeä sekä lähes tanniiniton. Samoin passitoviini oli erittäin miellyttävä, samantyyppinen kuin Ca Lojeran, mutta laadukkaampi. Tila valmisti myös alueella kuuluisaa Chiaretto-roseviiniä, jonka jätin nyt kuitenkin maistamatta.

https://www.camaiol.it/en/home/

Nämä viininmaistelut olivat pikaisia visiittejä, ja eivät sisältäneet viinitilaan tutustumista, jonka avulla on mahdollista ymmärtää paremmin viinejä. Mutta joskus täytyy mennä lyhyemmän kaavan kautta. Kuten todettu, tarkoitus ei ollut harrastaa viiniturismia, mutta lopulta auton takakontissa matkasi kaksi laatikkoa viiniä. Vaikka viinit eivät olleet huippuviinejä, ne olivat silti erinomaisia, ja viinien hinta ja laatusuhde mielestäni oli oikein hyvä. Ennen kaikkea, kun sitten joskus nautin kyseisiä viinejä, näen mielessäni myrskyävän turkoosin järven ja sumuiset siniset vuoret, ja muistan sunnuntairetkemme Garda-järvelle.

Koska suomalaiset usein viihtyvät Garda-järvellä, niin on hyvä muistaa, että alueella voi kaiken muun tekemisen lisäksi, käydä myös tutustumassa paikallisiin viineihin. Viinitiloja ja wineshoppeja alueelta löytyy useita. Tai kun seuraavaksi mietitte lyhyttä lomaa Italiassa, ja haluatte yhdistää lomaan viinimatkailun, niin sen voi helposti toteuttaa lentämällä ensin Milanoon, sitten matkustamalla junalla Garda-järvelle (Desenzano Del Garda-Sirmionen juna-asema) ja vuokraamalla auton, jolla pääse kätevästi nauttimaan alueen monipuolisesta viinitarjonnasta ja kauniista maisemista.

Lisäksi haluaisin huomauttaa, että aina ei tarvitse olla kaunis ja lämmin kesäsää, vaan myös syksyllä ja talvella Garda-järvi on viehättävä, ja jopa italialaiset jäätelökioskit palvelevat myös myrskysäällä. Ennen kaikkea talvella on mahdollista tutustua alueeseen aidoimmillaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.