Pieni on kaunista viinitapahtumissakin

Kesäisin Italiassa on useita juoksutapahtumia, rockmusiikkitapahtumia tai oopperatapahtumia, mutta tässä iässä viinitapahtumat ovat meille kaikkein luontevampia. Italiassa onkin lähes aina, varsin kesäisin, jokin viinitapahtuma käynnissä, missä viiniharrastusta voi toteuttaa mitä miellyttävimmissä puitteissa. Nyt kun kesäkuussa siirryimme Toscanan asuntoon, pyrimme ehtimään ainakin muutamaan viinitapahtumaan.

Tällä kertaa sen kummempia suunnittelematta muistin sunnuntai-iltapäivällä, että läheisessä kylässä, niin rakkaassa Suveretossa, järjestettiin viinitapahtuma, jossa vermentinoviinirypäleestä valmistettu viini oli pääosassa. Vermentinosta valmistettua valkoviiniä viljellään Italiassa pääasiallisesti Sardenian saarella, Liguariassa ja Toskanan seudulla. Kun Sardegnassa Vermentinossa maistuu kuivatut hedelmät, ja se on alkoholipitoinen, niin Liguriassa viljelty vermentino on hienostuneempi versio, jossa tuoksuvat eri yrtit. Toskanan vermentino on sen sijaan usein voimakkaan hapokas, jonka vuoksi se ei ole koskaan ollut suosikkini. Mutta koska kyseinen tapahtuma oli 10 minuutin matkan päästä missä asumme, päätimme käväistä siellä nopeasti.

”Note di Vermentino, Vermentinon nuotit,” millä nimellä tapahtumaa kutsuttiin, järjestettiin pienellä keskiaikaisen luostarin sisäpihalla, joka oli minulle jo tuttu monesta muusta tapahtumasta. Kivinen piha oli koristeltu yksinkertaisesti mutta kauniisti, yhdessä nurkassa soitti pieni bändi, ja toiseen nurkkaukseen sommelierit olivat kattaneet pöydän. Kyseessä ei siis ollut mikään bakkanaalit tyyppinen viinifestivaali, vaan pieni tunnelmallinen ja rento viinijuhla, missä musiikki ja viini yhdistyivät ihanaksi illaksi.

Kaikki vermentinoviinit olivat kotoisin Suvereton läheltä, paitsi kaksi viiniä olivat läheisen ja kuuluisan Bolgherin viinialueen tuotantoa. Päätin maistaa viinejä, jotka eniten herättivät uteliaisuuteni, ja erityisesti vermentinosta valmistetut  kuohuviinit olivat minulle uusia tuttavuuksia.  Maistoin sekä samppanjametodilla valmistettua Liseo-kuohuviiniä, ( Petricci e del Pianta viinitila), että perinteisempää Bolle di Terre kuohuviiniä( Fattoria Casa di Terra-viinitila, Bolgherin viinialueella). Molempien väri oli tyypillinen vermentinolle, kullan keltainen, muistuttaen viljapeltojen hohtoa, ja olivat hienosti kuplivia. Molemmissa maistui vermentinolle tyypillinen hapan kirpeys, ja tuoksui aamun raikkaus. Varsinkin samppanjametodilla valmistettu vermentinokuohuviini jätti miellyttävän jälkimaun, ja vaikka nämä vermentinokuohuviinit eivät ole ehkä kaikkein hienostuneimpia, niin silti niissä maistui ja tuoksui juuri Toscanan aurinko, ja siksi ne olivat hyvin ainutlaatuisia.

Kuohuviinien jälkeen, maistoimme ( puoliksi) kolmea tyypillistä vermentinovalkoviiniä. Tosin näistä epätyypillisin oli Bolgheri Vermentino DOC (Fattoria Casa di Terra-viinitila), joka selvästi erottautui edukseen, koska siitä löytyi paljon enemmän vivahteita kuin perinteisemmässä FalcoBianco-vermentinosta, (IGT, Il Falcone-viinitila).  Bolgheri Vermentino ei kuitenkaan ollut täysin puhdas vermentino, sillä vermentinon seurana viinissä oli 15% Sauvignon Blancia, joka tasapainotti ja pehmensi happamuutta. Lopuksi päätimme vielä maistaa Petricci e del Pianta-viinitilan Fabula vermentinoviiniä, joka siitä huolimatta, että kyseessä oli 100%:n vermentinoviini, ei ollut liian hapan vaan, vaan viinin kirpeys muistutti sitruunan pirskahtelevaa raikkautta. Miellyttävä yllätys tämäkin viini siis.

Muutinko sitten mielipiteeni vermentinoviinistä? No ehkä hiukan, mutta sain jälleen kerran vahvistuksen sille, miten paljon viinien valmistuksessa on kyse osaamisessa ja rahasta. Mitä ilmeisemmin, koska Petricci e del Pianta ja Fattoria Casa di Terra olivat isoja viinitiloja, heillä oli varaa palkata myös osaavat enologit, minkä vuoksi he tuottivat laadukkaista viinejä, jopa vermentinoviinirypäleestä.

Mutta ennen kaikkea meillä oli ollut oikein rentouttava ja opettavainen sunnuntai-ilta. Elämässä on ihanaa oppia uutta, varsinkin kun sen voi tehdä näin mukavasti.

http://www.petriccidelpianta.it/en/homepage-eng/
http://www.fattoriacasaditerra.com/it/vino.php?id=5
https://www.ilfalcone.net/prodotto/falcobianco/

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.