Pääsiäisviinit ja mindfulness

Valitettavasti viinien ostaminen ei tapahdu aina kauniilla viinitilan kukkulalla viiniköynnösmaisemassa. Usein ostan viinejä Italiassa myös ruokakaupasta, ja kun saavun Suomeen, mistäpä muualtakaan kuin Alkosta. Vaikka kieltämättä Suomen Alko on hiukan epäromanttinen paikka viinien shoppailuun, olen toisaalta oikein tyytyväinen koska Alkosta löydän muita kuin italialaisia viinejä, koska Italiassa kaupoissa myydään ainoastaan italialaisia viinejä. ( Italiassa nationalismia esiintyy lähinnä jalkapallon MM-kisoissa, mutta toisaalta italialainen viinikulttuuri on perin kansallismielistä eli italialaiset juovat ainoastaan italialaisia viinejä.) Juuri tästä syystä en osta italialaisia viinejä Alkosta, vaikka kenties tuntisin ne paremmin, vaan innostuneena valitsen muiden viinimaiden viinejä kuten Ranskan, Espanjan tai vaikkapa Argentiinan. Voisin jopa väittää, että Alkossa vierailu on minulle eräänlainen maailmanympärysmatka viinimaihin, mutta se kuulostaa suuresti liioitellulta.

Tällä kertaa astuin Alkon valkoiseen ja lähes sairaalamaisen kliiniseen tilaan mielessäni pääsiäisen herkut. Halusin valmistaa lammasta kermakahvikastikkeella, sekä seuraavana päivänä savulohta. Minulla ei ollut kauheasti aikaa, joten ostoskoriini päätyi yksi ranskalainen punaviini, periaatteella ranskalaiset viinit eivät koskaan petä, yksi australialainen punaviini uteliaisuudesta, sillä durif-viinirypäleestä valmistettua viiniä en ollut koskaan maistanut, ja yksi uusiseelantilainen valkoviini, koska uusiseelantilainen sauvignon blanc on aina erinomaista.  

Tässä linkit Alkon nettisivulle joista näkee tuotteet ja niiden hinnat:

https://www.alko.fi/tuotteet/516177/Woodridge-Sauvignon-Blanc-

2018https://www.alko.fi/tuotteet/416247/Ch-teau-Couronneau-Le-Fougueux-2017?SkipToId=product-tile-516177&SkipNextSeed=true

https://www.alko.fi/tuotteet/458147/Nugan-Estate-Durif-2015

Ensimmäiseksi avasin australialaisen Nugan -viinitilan punaviinin, ja aluksi en ollut vaikuttunut. Koska tarvitsin viiniä kastikkeeseen, viini jäi hetken lepäämään lasiin ja myöhemmin kun se oli saanut tarpeeksi hengittää, viinin aromit tulivat jo paremmin esille. Varsinkin mustaherkku ja mustapippuri esiintyivät edukseen, ja tanniinit olivat miellyttävän vivahteikkaat. Tämä viini ei kenties ole aromeiltaan ja rakenteeltaan eliittiviini, mutta omassa hintaluokassaan se sopi hyvin voimakkaasti maustetun lampaan kanssa ja oli hyvin kiinnostava.

Avasimme myös ranskalaisen punaviinin, mutta se oli pettymys: Siinä tuntui maistuvan lähinnä kylmä kellari, märkä puu ja jopa etikka. Mietinkin olisiko viini ollut varastoitu väärin tai kärsinyt kuljetuksessa. Toisaalta viini oli valmistettu merlot-viinirypäleestä, ja oma henkilökohtainen mielipiteeni on, että merlot-rypäleestäni valmistuu tylsiä viinejä. Kyseessä oli myös luomu/biodynaaminen viini, ja en ole oikein koskaan uskonut, että luomuviinit yltäisivät muiden viinien tasoiseksi, ja tämä luomuviini jälleen kerran vahvisti mielipidettäni, valitettavasti. En juonut lasiani tyhjäksi, ja olin sekä pettynyt että hämmentynyt: Ranskalainen viini oli osoittautunut surkeaksi ensimmäistä kertaa elämässäni, ja edes ranskalaiset eivät osanneet valmistaa merlot-viinirypäleestä tai ilman kemikaaleja minua innostavaa viiniä.

Seuraavana päivänä tuomiolle joutui sauvignon blanc-valkoviini, joka ei sen sijaan pettänyt luottamustani. Jos jätämme huomiomatta tuoksun (joka tyypilliseen sauvignon blanc-viinirypäleen tapaan muistutti kissan pissaa, joka on muuten ihan virallinen termi ainakin Italiassa) niin suussa viini oli tyylikkään hapokas ja mineraalinen, jossa maistui vihreäomena mutta myös trooppiset hedelmät. Koska savulohi oli sekä rasvainen että voimakkaan savunmakuinen, niin viini sopi täydellisesti lohen seuraksi.

Aina viinien valinta ei siis onnistu, mutta kuten yleensä opimme virheistä elämässämme. Nytkin opin, ettei kiireessä pidä mennä Alkoon. Itse asiassa, aina viinejä ostaessamme tai maistaessamme meillä pitäisi olla aikaa. Tietynlaista mindfulness-harjoittelua viinienharrastuskin on, jos niin haluamme.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.